El Pare Manel i el geògraf i president de l’Observatori DESC, Jordi Borja, han parlat sobre Drets Socials com alternativa a l’actual situació de crisi a l’acte que ha acollit el Centre Cívic de Can Puiggener de Sabadell
Una sala plena a vessar de veïns i veïnes de Can Puiggener ha estat el marc que ha acollit la inauguració del cicle de xerrades organitzat pel Síndic Municipal de Greuges de Sabadell sota el títol “…I els Drets Socials?. L’acte, que ha estat presidit per la vicepresidenta del Parlament de Catalunya, Anna Simó, ha comptat també amb la presència del Pare Manel i del geògraf, professor d’Universitat i president de l’Observatori DESC, Jordi Borja, que han parlat sobre “Els Drets Socials com alternativa a l’actual situació de crisi”.
“Els Drets Socials s’han de reivindicar, també, en moments de crisi com l’actual”, afirmava Anna Simó, alhora que valorava positivament el fet de programar aquest cicle de xerrades en els barris de la ciutat i no, “com sempre”, al centre de Sabadell: “El treball comunitari en els barris és fonamental per reconstruir l’Estat del Benestar”.
Per la seva banda, Jordi Borja, ha realitzat un profund anàlisi de la situació actual que viu la nostra societat i, al seu parer, el retrocés que estem patint en quant als Drets Socials: “Actualment, els Drets bàsics que consagra la Constitució no s’estan respectant”, recordava Borja. “Sembla que, en aquests moments, l’Estat de Dret vagi en contra dels Drets”. El geòleg i president de l’Observatori DESC ha posat en valor el paper de les organitzacions socials que lluiten contra el que consideren injust: “Hem de reivindicar el Dret a la il·legalitat; poder lluitar contra les lleis injustes”.
El Pare Manel, sacerdot, ha explicat la feina que ha vingut realitzant des de fa dècades la Fundació Pare Manel en diferents barris de la ciutat de Barcelona a favor de la integració, la convivència i l’associacionisme. “Quan ens obrim als demés és quan les diferències ens complementen”, afirmava el Pare Manel, en clara al·lusió a la necessitat de possibilitar la convivència entre els veïns i veïnes de qualsevol barri, independentment de la seva procedència, cultura o religió.
L’acte, que ha estat moderat pel periodista i promotor social Xavier Bretones, ha finalitzat amb una important participació de veïns i veïnes de Can Puiggener, que han volgut expressar la seva opinió sobre la qüestió plantejada pels ponents.
Sobre el cicle “…I els Drets Socials?”
Fer una difusió dels Drets Humans descentralitzada i més pròxima, encoratjant i millorant la participació dels ciutadans dels barris de Sabadell és l’objectiu del cicle ‘…i els Drets Humans?’ que el Síndic Municipal de Greuges de Sabadell desenvolupa aquest mes de maig a diferents espais de la ciutat. A banda de la xerrada d’avui al Centre Cívic de Can Puiggener, les properes sessions previstes al cicle són:
Dimarts 13 de maig de 2014 (19h)
Biblioteca del Sud (Passeig dels Almogàvers, 49)
- Conferència ‘Renda bàsica. Límits i possibilitats de la proposta a Catalunya’, a càrrec de David Casassas, professor de Sociologia de la Universitat de Barcelona (UAB); i Salvador Obiols, director General de Càritas Diocesana de Terrassa-Sabadell. Modera: Antonio Carballo, vocal de Serveis Socials de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAV)
Dimarts 20 de maig de 2014 (19h)
Centre Cívic de Can Rull (carrer Sant Isidor 51)
- Conferència ‘Dret a l’habitatge. Més enllà d’un sostre i quatre parets’, a càrrec d’Ada Colau, portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). Modera: Rosa Maria Calaf, periodista, excorresponsal de TVE a l’Àsia.
Segons el Síndic, Josep Escartín, “l’actual situació de crisi i desigualtats ha comportat problemes de convivència i de manca de les més bàsiques necessitats per viure en dignitat que han afectat especialment els barris i han provocat desànim, manca d’expectatives i a una paradoxal sensació de soledat col·lectiva”. En aquest sentit, el cicle ‘…i els Drets Social?’ busca “posar de nou al mapa els barris i, molt especialment, les persones que hi resideixen i fer que se sentin de nou membres de la ciutat”. Es tracta, em definitiva, de “contrarestar, en la mesura del possible, la inèrcia i la comoditat que fan que la gran majoria dels actes culturals, socials, acadèmics i institucionals es desenvolupin als centres de les ciutats”.
El cicle compta amb el suport de l’Observatori dels Drets Econòmics, Socials i Culturals (Observatori DESC), l’Ajuntament de Sabadell i la Diputació de Barcelona. També s’hi han implicat la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAV) i les Associacions de Veïns de Can Puiggegener, Can Puiggener Nord, Espronceda, Campoamor, Les Termes i Can Rull.