La renda social bàsica ha centrat aquesta tarda la segona xerrada del cicle “…I els Drets Socials?” organitzat pel Síndic de Sabadell

El professor de Sociologia de la UAB, David Casassas, i el director general de Càritas Diocesana de Terrassa-Sabadell, Salvador Obiols, han parlat sobre la renda bàsica i els límits i possibilitats de la proposta a Catalunya en l’acte que ha acollit la biblioteca del Sud de Sabadell

La renda bàsica és allò que rebria tothom de manera incondicional, pel simple fet de ser ciutadà”. D’aquesta manera començava aquesta tarda la seva intervenció David Casassas, professor de Sociologia de la UAB, en la segona conferència del cicle “…I els Drets Socials?” organitzat pel Síndic de Sabadell. Casassas ha defensat la proposta d’instaurar la renda bàsica al nostre país, com a instrument per garantir “més seguretat, més poder i més llibertat” a tots els ciutadans i ciutadanes. “La renda bàsica la rebria tothom: rics i pobres. Però la finançarien els qui més tenen a través d’un sistema impositiu més just que el que tenim en l’actualitat”, explicava el professor Casassas. “I és traduiria en una millor qualitat de vida, pel fet que garantiria uns recursos mínims a tota la població”. I s’ha defensat de les crítiques argumentant que, en cap cas, “la renda bàsica s’oposa al treball, al contrari: és favorable al treball realment desitjat per cada persona”. Abans de finalitzar, David Casassas ha explicat que la proposta que ell defensa no substituiria l’Estat del Benestar: “són opcions complementàries”, ha afirmat.

La conferència d’aquest vespre, que s’ha celebrat a l’auditori de la biblioteca del Sud de Sabadell, ha comptat també amb la presència de Salvador Obiols, director de Càritas de Terrassa-Sabadell. Obiols s’ha mostrat partidari de la proposta de la renda bàsica, si bé ha recordat que, abans, cal que els partits polítics incorporin la idea a les seves agendes. “Els governs, siguin del color que siguin, han de posar les persones al centre de les seves decisions”, afirmava Obiols. “Quan no hi ha feina per a tothom, com ara, cal repartir la riquesa entre tota la població”. El director de Càritas a la nostra regió ha afirmat que, en els darrers 5 anys de crisi, han atès més de 300.000 persones. “En aquest context, l’objectiu com a societat no passa només per donar rendes: es tracta de garantir feina digna amb sous dignes per a tothom”, ha recordat.

L’acte, que ha estat moderat pel vocal de Serveis Socials de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Sabadell, Antonio Carballo, ha comptat també amb un torn participatiu dels veïns i veïnes de la zona sud de la ciutat, que han volgut expressar la seva opinió sobre la qüestió plantejada pels ponents.

 

Sobre el cicle “…I els Drets Socials?”

Fer una difusió dels Drets Humans descentralitzada i més pròxima, encoratjant i millorant la participació dels ciutadans dels barris de Sabadell és l’objectiu del cicle ‘…i els Drets Humans?’ que el Síndic Municipal de Greuges de Sabadell està desenvolupant aquest mes de maig a diferents espais de la ciutat. La darrera sessió prevista al cicle és:

Dimarts 20 de maig de 2014  (19h)

Centre Cívic de Can Rull (carrer Sant Isidor 51)

  • Conferència ‘Dret a l’habitatge. Més enllà d’un sostre i quatre parets’, a càrrec d’Ada Colau, portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). Modera: Rosa Maria Calaf, periodista, excorresponsal de TVE a l’Àsia.

Segons el Síndic, Josep Escartín, “l’actual situació de crisi i desigualtats ha comportat problemes de convivència i de manca de les més bàsiques necessitats per viure en dignitat que han afectat especialment els barris i han provocat desànim, manca d’expectatives i a una paradoxal sensació de soledat col·lectiva”. En aquest sentit, el cicle ‘…i els Drets Social?’ busca “posar de nou al mapa els barris i, molt especialment, les persones que hi resideixen i fer que se sentin de nou membres de la ciutat”. Es tracta, em definitiva, de “contrarestar,  en la mesura del possible, la inèrcia i la comoditat que fan que la gran majoria dels actes culturals, socials, acadèmics i institucionals  es desenvolupin als centres de les ciutats”.

El cicle compta amb el suport de l’Observatori dels Drets Econòmics, Socials i Culturals (Observatori DESC), l’Ajuntament de Sabadell i la Diputació de Barcelona. També s’hi han implicat la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAV) i les Associacions de Veïns de Can Puiggegener, Can Puiggener Nord, Espronceda, Campoamor, Les Termes i Can Rull.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.