Els Síndics locals de Sabadell, Sant Cugat i Terrassa organitzen una xerrada sobre els Drets de les dones

SABADELL, 30 DE JUNY DE 2011 | Aquesta tarda, el Casal Pere Quart de Sabadell ha acollit la xerrada “Els Drets de les dones”, organitzada pels Síndics locals de Sabadell i Sant Cugat i la Síndica de Terrassa i que es troba emmarcada en el Seminari de Drets Humans que les tres institucions vallesanes estan portant a terme durant tot l’any 2011. La xerrada, que estava oberta a tothom, ha comptat amb la presència com a ponents de Montserrat Gatell, presidenta de l’Institut Català de les Dones, i Jordi Serrano, rector de la Universitat Progressista d’Estiu. La moderadora ha estat Neus Pujal, Fiscal en cap de la Fiscalia de Sabadell.

Per tal de centrar els continguts de la xerrada, el passat 9 de juny un grup de dones procedents de diversos col·lectius de Sabadell es va reunir a petició del Síndic Municipal de Greuges, Josep Escartín. La finalitat era bàsicament tractar el tema de forma complementària a la que s’ha exposat a la xerrada d’avui i poder extreure’n reflexions i preocupacions sobre com viuen i veuen l’exercici dels seus Drets com a dones. Un resum de les reflexions d’aquesta trobada preparatòria de la xerrada d’avui ha servit com a introducció a la mateixa.

Una constant en la meva tasca com a Síndic és la preocupació creixent per aconseguir una real i efectiva igualtat de gènere i un reconeixement a la diversitat”, ha afirmat Escartín. “És per aquest motiu que considero necessari un compromís amb la lluita per a la defensa i promoció dels Drets de les dones a través de les diferents activitats en les que participo i amb la ferma corresponsabilitat alhora de fer efectiva aquesta igualtat en la meva tasca diària”.

Fruit de les conclusions de la trobada de dones celebrada a principis de juny, el Síndic ha afirmat que cal continuar treballant des de la comunitat educativa i també en la família. “Hi ha una feina intrínseca en el paper dels pares i mares com a educadors i educadores”, afirmava.

En quant a la participació política, el Síndic ha reivindicat que les dones han d’exercir càrrecs vinculats al poder i ha posat en valor la participació de les dones en la política. “No s’haurien de tenir tants prejudicis; quan els homes es posicionen, realitzen la seva essència masculina. En canvi, les dones, pràcticament mai arriben a realitzar-se. En aquest tema continuem veient que les dones han de reivindicar el seu lloc en l’espai públic i els homes han d’ampliar les seva responsabilitat en l’espai privat”, sentenciava el Síndic. En aquest sentit, Escartín ha recordat la importància de la lluita col·lectiva de tota la societat per afavorir la participació de les dones en l’àmbit polític: “no es convenient que la lluita sigui individual, sinó que s’hauria d’intentar que sigui una lluita conjunta per part de tots i totes”.

El Síndic Escartín ha posat sobre la taula la problemàtica de la dependència econòmica de les dones respecte tercers, que en moltes ocasions es tradueix en una situació de desemparament.

 

El Síndic de Sabadell es compromet amb la promoció dels Drets de les dones

El Síndic Municipal de Greuges de Sabadell, Josep Escartín, ha aprofitat el marc de la xerrada d’aquesta tarda per assumir públicament el compromís de mantenir un posicionament “d’autèntica corresponsabilitat amb la causa”, mantenint una actitud proactiva en la lluita pel reconeixement dels Drets de la dona i definint-se com a Institució compromesa amb la defensa i la promoció de la lluita d’igualtat de gènere i del reconeixement de la diversitat.

En aquest sentit, el Síndic procurarà portar a terme el seu compromís treballant dia a dia per aconseguir la màxima difusió d’aquesta lluita i crearà un espai per posar en comú i estimular la participació com a eina de reflexió social.

 

El Seminari de Drets Humans

Des del mes de març, els Síndics locals de Sabadell, Sant Cugat i Terrassa estan portant a terme diverses xerrades emmarcades en el Seminari de Drets Humans. La propera sessió tindrà lloc al setembre i tractarà sobre els Drets socials. La clausura, que està prevista al mes de novembre a Terrassa, comptarà amb la presència de Rafael Ribó, Síndic de Greuges de Catalunya.

L’Obra Social d’UNNIM patrocina el Seminari de Drets Humans. Els tres Síndics vallesans formen part del FòrumSD, l’associació de Síndics i Síndiques Locals de Catalunya.

30

Sabadell, 30 de juny de 2011

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.