El 84% de les resolucions del Síndic Municipal de Greuges de Sabadell durant el 2012 han estat estimades a favor dels ciutadans i ciutadanes

Un 5% més d’atencions realitzades i un 6% més d’expedients oberts respecte l’any anterior

El 84% de les resolucions del Síndic Municipal de Greuges de Sabadell durant el 2012 han estat estimades a favor dels ciutadans i ciutadanes

 

En l’actual context de crisi, el Síndic creu que “cal canviar les prioritats i caminar cap a la protecció dels Drets socials

 

El Síndic Municipal de Greuges, Josep Escartin, ha presentat en roda de premsa les xifres d’atencions realitzades, expedients oberts, resolucions i recomanacions de l’any 2012. Escartin ha destacat les 1.098 atencions realitzades (un 5% més que al 2011), entre queixes i consultes. Cal destacar l’augment significatiu de presentació de queixes on-line, que ja representa un 23% del total de canals d’entrada de queixes, coincidint amb la renovació del portal web del Síndic (localhost/sindicsabadell) i amb la potenciació de la presència a les principals xarxes socials que va tenir lloc l’any passat.

En total s’han obert 196 expedients, un 6% més que l’any anterior. La majoria fan referència a gestió tributària (16,33%), serveis socials (14,80%), manteniment de via pública (9,18%), altres Ens (8,67%) i mobilitat, trànsit i transport (7,65%). “Les queixes evidencien que la intervenció municipal és lenta i poc contundent mentre els perjudicats continuen patint les molèsties per sorolls, tant provinents d’activitats com de particulars”, ha afirmat el Síndic.

En quant a les resolucions, s’han portat a terme 247 durant el 2012, 62 més que al 2011. El 84% de les resolucions d’enguany han estat favorables als ciutadans i ciutadanes. Escartín ha recordat que “moltes queixes arriben al Síndic perquè l’Ajuntament no executa les seves pròpies resolucions”.

Pel que fa a les recomanacions, el Síndic n’ha realitzat un total de 42. La majoria fan referència a aspectes relacionats amb llicències i disciplina, gestió tributària i multes.

El Síndic Josep Escartín ha valorat molt positivament l’augment d’atencions realitzades a l’Oficina, fet que demostra que “la Institució es consolida com al garant de la defensa dels Drets ciutadans” a Sabadell. Segons Escartín, l’augment d’atencions s’explica per “l’esforç diari per apropar-se i donar-se a conèixer a la ciutadania; a tots els col·lectius i a tots els racons de Sabadell”. En aquest sentit, destaquen enguany iniciatives com la posada en marxa dels nous punts d’atenció del Síndic -als 4 punts cardinals de la ciutat-, la nova exposició sobre el Síndic municipal -que es pot visitar periòdicament en diversos equipaments municipals- o la sisena edició del programa d’educació en valors
-en què aquest 2012 han participat més de 1.251 joves estudiants-. Precisament, per primer cop, aquest any un 2% de les queixes rebudes corresponen a menors de 18 anys.

“Cal canviar les prioritats i caminar cap a la protecció dels Drets socials”

El Síndic ha aprofitat la presentació de l’informe anual per recordar que, en la situació de crisi que estem patint, cal apostar pels Drets socials. “És evident que els recursos existeixen, però cal canviar les prioritats i caminar cap a la protecció dels ciutadans i ciutadanes”. En aquest sentit, ha afirmat que cal impulsar mesures legals perquè es generalitzi la figura de la dació en paga­ment, de forma que amb l’entrega de l’habitatge s’extingeixi el deute de la hipoteca. “La dació ha de ser sense condicionants, retroactiva i amb totes les garanties, de forma que l’entitat bancària no sigui la beneficiària i acabi fent negoci amb la dació sinó que, si existeix sobrant en la venta de l’habitatge, aquest acabi revertint en la persona desnonada”.

Escartín ha afirmat també que cal establir programes per detectar, prevenir i atendre situacions de pobresa i d’exclusió social, millorar els serveis d’assistència a les persones que tenen limitada la seva autonomia personal, i millorar i augmentar els serveis relacionats amb les persones.

Un any més, el Síndic ha insistit en la mala pràctica del silenci administratiu i l’excessiva dilació en la tramitació del procediment de les reclamacions de responsabilitat patrimonial. “L’Ajuntament ha d’escoltar els ciutadans i ciutadanes i donar resposta a totes les peticions fonamentades de la ciutadania, sense utilitzar el comodí del silenci administratiu”.

Escartín ha recordat també que “l’Ajuntament no pot fonamentar una sanció, només, en la presumpció de veracitat de l’agent”: cal completar la declaració del propi agent de la policia amb altres elements de prova quan això sigui possible. Així, ha explicat que les denuncies realitzades pels agents de l’autoritat sense parar als denunciats no seran vàlides a menys que constin en aquestes i se’ls notifiquin les causes concretes i específiques per les quals no va ser possible detenir el vehicle.

En al·lusió a la crítica generalitzada que pateix en l’actualitat la classe política, el Síndic ha exigit que “la transparència, l’accés a la informació i la participació activa són principis que han de regir en l’actuació dels nostres polítics”.

El Síndic amb la ciutadania

Al 2012 s’han posat en marxa els nous punts d’atenció del Síndic en els 4 punts cardinals de la ciutat. Amb el lema “El Síndic, a 15 minuts de casa”, es va donar a conèixer aquesta iniciativa que va néixer amb l’objectiu d’evitar que els ciutadans i ciutadanes s’hagin de desplaçar fins al Casal Pere Quart -situat al centre de la ciutat- per parlar amb el Síndic o presentar una queixa. Així doncs, s’han seleccionat 4 centres cívics de la ciutat, que acullen des del setembre els nous punts d’atenció i que funcionen amb petició de cita prèvia.

Una nova exposició ajuda a difondre el paper de la Institució del Síndic municipal. Es tracta d’una mostra que des de finals de 2012 es pot visitar en diversos equipaments municipals, com ara mercats, biblioteques i centres cívics. El material gràfic es presenta en quatre cartells de gran format que aborden de forma àgil i pràctica la història i el paper d’aquesta institució.

Com a principals actes del 2012, cal destacar la segona edició del Seminari de Drets Humans, que organitza conjuntament els defensors locals de Sabadell, Terrassa i Sant Cugat del Vallès. La cloenda del seminari va tenir lloc a Sabadell amb la ponència de Joan Subirats, doctor en ciències econòmiques i membre de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP-UAB), que va exposar la seva visió sobre les polítiques socials i la seva relació amb els Drets Humans. La cloenda va comptar amb la presència de Lluís M. Corominas, vicepresident primer del Parlament de Catalunya. Destaca també la jornada de treball emmarcada en el Dia Mundial de la Salut Mental, coordinada pel doctor Xavier Cardona, que va donar com a fruit un document que recull les demandes en l’actuació de l’administració respecte els Drets dels ciutadans i ciutadanes que viuen de prop els problemes de salut mental, així com el compromís de les entitats participants a continuar treballant per donar resposta a les necessitats de les persones afectades. També van ser importants les celebracions commemoratives del Dia Mundial dels Drets Humans: un acte amb més de 500 estudiants de Sabadell i els jugadors del Centre d’Esports Sabadell i la ponència sobre el Dret a l’habitatge de Carme Trilla, economista i directora del Servei de Mediació en Habitatge de Càrites Diocesana de Barcelona.

Un dels principals esforços del Síndic Municipal de Greuges de Sabadell, a més de vetllar per la defensa dels Drets de la ciutadania sabadellenca, és transmetre la importància de respectar i fer complir la Declaració Universal dels Drets Humans i fomentar en els més joves uns valors de generositat, estima i respecte. Al 2012, el programa d’educació en valors ha arribat a la seva sisena edició. Amb ell, el Síndic pretén apropar-se als estudiants de la ciutat per explicar les seves funcions i, sobretot, per difondre el joc dels drets i deures com a ciutadans i ciutadanes i la mediació i el diàleg com la millor manera de resoldre conflictes. Durant el 2012, 1.251 joves dels instituts de la ciutat han assistit al programa. Com a novetat d’enguany, s’han editat uns calendaris sobre els drets i deures dels joves, com a eina de treball i suport del programa.

A grans trets, el Síndic s’ha entrevistat aquest any amb més de 275 ciutadans i ciutadanes, ha visitat 34 entitats de la ciutat i ha obert 17 oficines de proximitat pel territori sabadellenc. Ha assistit a 127 actes d’entitats sabadellenques, ha pronunciat 6 ponències i ha signat un conveni amb l’entitat Andi Down Sabadell, per fomentar la inserció laboral de persones amb discapacitats intel·lectuals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.