Ada Colau: “deixar una família al carrer és la vulneració de Drets més important que pot patir una persona”

L’activista i ex-portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau, ha tancat el cicle de sessions “…I els Drets Socials?” organitzat pel Síndic de Sabadell en l’acte que ha acollit el centre cívic de Can Rull de Sabadell

Tot i estar reconegut a la Constitució, el Dret a l’habitatge no s’està garantint a la societat”. Així de contundent començava aquest vespre la seva conferència Ada Colau, activista pro Drets Humans i membre de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), en la darrera sessió del cicle “…I els Drets Socials?” que ha impulsat el Síndic de Greuges de Sabadell, Josep Escartín. Colau ha fet un profund diagnòstic de la situació actual que viuen nombroses famílies al nostre país, sense habitatge digne on poder viure: “El problema de l’habitatge s’arrossega des de fa temps. Ja amb el Franquisme es va impulsar el parc d’habitatges privat en detriment del públic (…) i, amb la democràcia, cap Govern ha canviat aquesta política, que només ha servit per fomentar l’especulació”, afegia Colau.

L’ex-portaveu de la PAH ha criticat qui, sota el seu parer, està criminalitzant les víctimes d’aquesta situació: “no és cert que la societat civil hagi viscut per sobre de les seves possibilitats”, deia Colau, per afegir que el nostre és el país europeu que més habitatges buits acumula (més de 3,5 milions) i que, paral·lelament, és on més desnonaments s’hi porten a terme. Per acabar, Ada Colau ha demanat un canvi legislatiu per fomentar el lloguer i per limitar l’endeutament de les famílies. “La bona notícia de la situació actual és que hi ha hagut una reacció ciutadania”, sentenciava Colau, en clara al·lusió a la mobilització social a favor del Dret a l’habitatge de moviments com ara la PAH.

La conferència d’aquest vespre, que s’ha celebrat al centre cívic de Can Rull de Sabadell, ha comptat també amb la presència de Rosa Maria Calaf, periodista i ex-corresponsal de TVE a l’Àsia, que ha moderat la sessió. Al finalitzar l’acte, s’ ha obert un torn participatiu dels veïns i veïnes de la ciutat, que han volgut expressar la seva opinió sobre el tema i que han plantejat preguntes a la ponent.

 

Sobre el cicle “…I els Drets Socials?”

Amb aquesta sessió d’avui finalitza el cicle de xerrades “…I els Drets Socials?”. Fer una difusió dels Drets Humans descentralitzada i més pròxima, encoratjant i millorant la participació dels ciutadans dels barris de Sabadell ha estat l’objectiu del cicle que el Síndic Municipal de Greuges de Sabadell ha desenvolupat aquestes 3 darreres setmanes en diferents espais de la ciutat.

Segons el Síndic, Josep Escartín, “l’actual situació de crisi i desigualtats ha comportat problemes de convivència i de manca de les més bàsiques necessitats per viure en dignitat que han afectat especialment els barris i han provocat desànim, manca d’expectatives i a una paradoxal sensació de soledat col·lectiva”. En aquest sentit, el cicle ‘…i els Drets Social?’ ha buscat “posar de nou al mapa els barris i, molt especialment, les persones que hi resideixen i fer que se sentin de nou membres de la ciutat”. Es tracta, em definitiva, de “contrarestar,  en la mesura del possible, la inèrcia i la comoditat que fan que la gran majoria dels actes culturals, socials, acadèmics i institucionals  es desenvolupin als centres de les ciutats”.

El cicle ha comptat amb el suport de l’Observatori dels Drets Econòmics, Socials i Culturals (Observatori DESC), l’Ajuntament de Sabadell i la Diputació de Barcelona. També s’hi han implicat la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAV) i les Associacions de Veïns de Can Puiggegener, Can Puiggener Nord, Espronceda, Campoamor, Les Termes i Can Rull.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.